Novosti

Vojvođanski motivi i TV HAPPY „Prelo u našem sokaku“

Vojvođanski motivi su 07.03.2021 bili gosti u živom uključenju iz Prodavnice suvenira u Bačkom Petrovcu u emisiju televizije HAPPY TV „PRELO U NAŠEM SOKAKU“. Uključenje je vodio simpatičan reporter i glumac Marko Dolaš.

U uvodnom uključenju predsednica udruženja Ljiljana Krstanović govori o udruženju i ručnim radovima: „Mi se bavimo izradom suvenira i odevnih predmeta, suvenire radimo od prirodnih materijala a odevne predmete tehnikama dominantno vez, heklanje, štrikanje i pokušavamo da spojimo tradicionalno i moderno, tako da modele koje izrađujemo mogu da se nose i danas.

Marko Dolaš se prvenstveno zainteresovao za tkaninu odevnih predmeta od kudelje. Članica Ana Opavski je komenterisala: „Kudelja se danas ne proizvodi. Radilo se to nekada. Konoplja se gajila, kući prerađivala i tkala. Mi od domaćeg kudeljnog platna pravimo prvenstveno haljine, jer je to jedan od najzdravijih materijala i najprijatnijih za nošenje leti“. Isto je naglasila da momentalno sada se posvećuje tradicionalnom vezu haljina od kudeljnog platna gde spaja i moderno, no vezla je i košulje i peškire. Vreme koje posveti vezu se ne može meriti, jer najbitnija je volja i rad iz zadovoljstva.

Drugi deo emitovanja gde su govorile članice K. Arnjaš i K. Zornjanova iz sedišta Turističke organizacije opštine Bački Petrovac se prvenstveno nosio u duhu običaja i tradicija.

Pozdrav emisiji „PRELO U NAŠEM SOKAKU“ Happy TV i ekipi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *