Vojvođanski motivi kod pružanja svojih usluga mora obradjivati lične podatke. Prihvatanjem Uslova korisćenja potvrdjujete da ste pročitali i razumeli, jednako i ovim pravilima zaštite i obrade ličnih podataka uključujući i to, kako i zašto upotrebljavamo Vaše lične podatke.
Mi poštujemo Vašu privatnost i posebno vodimo računa o bezbednosti Vaših podataka o ličnosti. Upravo iz tih razloga ovom Politikom privatnosti želimo da Vas informišemo o prikupljanju, upotrebi i obimu obrade Vaših ličnih podataka od strane udruženja Vojvođanski motivi, Bački Petrovac, Maršala Tita 20, MB: 28035861, PIB: 106958405 koje se nalazi u položaju rukovaoca Vaših podatka o ličnosti.
Podaci o ličnosti su svi podaci koji se neposredno ili posredno odnose ili mogu da se odnose na Vas kao fizičko lice. Kao zakonski osnov koji uređuje zaštitu podataka i uslove za obradu Vaših ličnih podataka primenjujemo Zakon o zaštiti podataka o ličnosti („Sl. glasnik RS“, br. 87/2018), u daljem tekstu ,,Zakon”) kao i Regulativu EU o zaštiti podataka o ličnosti, poznatom pod imenom GDPR (General Data Protection Regulation).
Svi podaci koje prikupljamo o Vama se nalaze ovde, prilikom različitih vidova saradnje, podaci koje prikupljamo kada pristupite našoj internet stranici www.vojvodjanskimotivi.rs , kada se registrujete i napravite profil ili kada odlučite da kupujete online proizvode kao gost.
Naša web stranica može da sadrži linkove ka drugim web stranicama. Međutim, nakon što napustite našu web prodavnicu klikom na neki od ovih linkova, morate znati da mi nemamo nikakvu kontrolu nad tim drugim web sajtovima. Zato, ne možemo biti odgovorni za zaštitu i privatnost bilo koje informacije koju ste dali prilikom posete tih stranica. Takvi sajtovi nisu regulisani ovom izjavom. Trebate biti oprezni i pogledati Politiku privatnosti koja se primenjuje na posećenoj web stranici.

1. Lični podaci koje prikupljamo i obrađujemo. Zašto?

Svi lični podaci koje prikupljamo dobijamo direktno od Vas, kada naručite određene proizvode, usluge ili popunite određeni formular/dokument/ugovor. Prikupljamo samo one lične podatke koji su nam potrebni kako bi ispunili određene zakonske obaveze. U skladu sa važećim zakonskim uredbama, možemo da obrađujemo i prikupljamo Vaše lične podatke po sledećim pravnim osnovima:

1. Prilikom zaključivanja i ispunjenja ugovora o prodaji na daljinu.
2. Prilikom ispunjenja zakonskih obaveza ( npr. poreske obaveze)
3. Prilikom obrade za određenu svrhu za koju ste nam dali saglasnost a imate parvo da je povučete u bilo kom momentu.

Svi Vaši lični podaci tretiraju se kao strogo poverljivi a udruženje Vojvođanski motivi i naši tehnički partneri su Vaš pouzdan oslonac pri čuvanju istih. Dostavljanje ličnih podataka po svim ostalim pravnim osnovima je dobrovoljno, ali napominjemo da ukoliko nam uskratite ove podatke, u određenim situacijama možda nećemo biti u mogućnosti da Vam pružimo određene usluge.

2. Lični podaci koje prikupljamo od Vas su:

2.1. Prilikom kupovine artikla putem online prodaje

Prilikom kupovne artikala na online prodaji www.vojvodjanskimotivi.rs od Vas se traže sledeći lični podaci radi ispunjenja obaveza iz ugovora o prodaji na daljinu (te obaveze su: obrada i praćenje porudžbine, komunikacija sa kupcem, isporuka na željenu adresu, naplata i prijem robe i radi obrade podataka prilikom odustanka od ugovora), to su:

1. Ime i prezime;
2. Broj telefona;
3. Adresa (grad, ulica i broj, poštanski broj, broj stana i sprat)
4. E-mail adresa (radi potvrde kupovine, slanja porudžbenice i kao dodatni vid komunikacije u slučajevima kada je nenamerno ostavljen pogrešan broj telefona).

Online kupovinu mogu realizovati registrovani i neregistrovani (odnosno kao gosti) kupci na www.vojvodjanskimotivi.rs.
Da bi ručni radovi koje kupite od nas bili dostavljeni na tačnu adresu neophodno je da Vaše podatke (Vaše ime, adresa isporuke, telefon) podelimo sa našim eksternim partnerima (kurirskim službama) u cilju pružanja usluge dostave. O našim eksternim partnerima pogledajte pod tačkomom 3. „Ko od naših partnera raspolaže Vašim ličnim podacima?”

2.2. Prilikom realizacije postupka Reklamacije

Udruženje Vojvođanski motivi su po osnovu Zakona o zaštiti potrošača dužni da kupcima obezbede mogućnost ulaganja reklamacija na kupljene proizvode. Iz tog razloga, momentom ulaganja reklamacije od strane kupca Vojvodjanski motivi mogu da uzmu sledeće podatke:

1. Ime i prezime
2. Broj telefona
3. Adresa (grad, ulica i broj, poštanski broj, broj stana i sprat)
4. E-mail adresa (radi pismene potvrde primanja reklamacije i kao dodatni vid komunikacije u slučajevima kada je nenamerno ostavljen pogrešan broj telefona).

Svi podaci koji su skupljeni na ovaj način služe samo radi rešavanja i odgovaranja na Vaše reklamacije.

2.3. Prilikom kreiranja korisničkog naloga

Prilikom kreiranja korisničkog naloga odnosno registracije na našem sajtu prikupljamo sledeće obavezne podatke:

1. Ime i prezime
2. E-mail adresa
3. Lozinka

Prilikom kupovine proizvoda, kao registrovani korisnik kod izvršenja transakcije i isporuke, tražimo sve dodatne podatke koji su navedeni pod tačkom 2.1. ove Politike privatnosti. Kako profil Korisnički nalog kreiramo isključivo na osnovu Vaše saglasnosti, Vi u svakom trenutku možete da povučete Vašu saglasnost, sa zahtevom u pismenoj formi, za brisanjem profila koji ćete poslati na  info@vojvodjanskimotivi.rs.

2.4. Komunikacija sa udruženjem Vojvođanski motivi – različite vrste upita (kontakt e-mailom, telefonom, Viber, sms poruke, putem društvenih mreža i sl.)

Zavisno od načina na koji ste stupili u kontakt sa nama, kao i vrste upita, prikupljamo sledeće Vaše podatke:

1. Ime i prezime
2. Broj telefona
3. Adresa (grad, ulica i broj, poštanski broj, broj stana i sprat)
4. E-mail adresa
5. Informacije koje ste razmenili sa nama a koje su vezane za Vaš upit.

2.5. Kolačići i njihovo korišćenje

Na našoj internet stranici koristimo takozvane kolačiće. Kolačići su male datoteke koje se prilikom posete naše internet stranice čuvaju na Vašem uređaju (laptop, tablet, smartphone itd.). Kolačić ne sadrže viruse, trojance ili druge zlonamerne softvere. U kolačićima se čuvaju informacije koje se dobijaju u vezi sa uređajem koji koristite. Međutim, to ne znači da smo upoznati sa Vašim identitetom. Korišćenje kolačića služi da Vam poseta internet stranici bude prijatnija.

Vojvođanski motivi koriste sledeće tipove kolačića:
1. Kolačiće funkcionalnosti
2. Kolačiće analitike
3. Kolačići marketinga i oglašavanja

2.6. Društvene mreže

Na društvenim mrežama podatke o ličnosti skoro u potpunosti obrađuje sam operater i na taj deo udruženje Vojvođanski motivi imaju vrlo ograničen uticaj. Sve informacije o obradi podataka od strane operatera platforma društvenih mreža i o mogućnostima prigovora možete pronaći u njihovim pravilima o zaštiti podataka:

Facebook
YouTube
Instagram

Podake prikupljene na društvenim mrežama po osnovu pristanka kao što su komentari, video snimci, slike, lajkovi, objavljuje operater. Udruženje Vojvođanski motivi ove podatke ne dele sa trećim licima i zadržavaju pravo brisanja nezakonitih sadržaja, komentara mržnje, eksplicitnog sadržaja i podataka koji predstavljaju krivično delo.
Za metode web praćenja koje operater platforme društvene mreže omogućava, operater i mi smo zajednički odgovorni. Web praćenje (webtracking) može pritom da usledi i nezavisno od toga da li ste na platformu društvene mreže prijavljeni ili registrovani. Kao što smo već napomenuli, nažalost samo ograničeno možemo da utičemo na metode web praćenja operatera, na primer ne možemo da ih isključimo. Pravni osnov za metode web praćenja je legitiman interes, koji se sastoji u tome da se platforma društvene mreže i konkretna fan stranica (fan-page) optimizuju.

3. Ko ima pristup podacima o ličnosti?

Nama je izuzetno važna zaštita Vaših podataka o ličnosti i upravo iz tog razloga, pristup podacima, koje ste nam stavili na raspolaganje, imaju samo oni ovlašćeni članovi udruženja Vojvođanski motivi kojima su isti neophodni za ispunjenje svrhe za koju su podaci o ličnosti prikupljeni, a kojima je u opisu posla obrada podataka o ličnosti.

Sem naših ovlašćenih članova Vaše podatke možemo da ustupimo trećim licima – našim partnerima koji pružaju usluge u ime udruženja Vojvođanski motivi (npr. Kurirska služba Bex kojom se vrši isporuka na teritoriji Srbije, IT kompanije koji se bave održavanjem našeg sajta) a kojima su isti neophodni za ispunjenje svrhe za koju su podaci o ličnosti prikupljeni.

4. Koliko dugo čuvamo podatke o ličnosti?

Podatke o ličnosti čuvamo onoliko dugo koliko je to potrebno da bi se ispunile sve prethodno navedene svrhe i vodimo računa o zakonskim obavezama čuvanja podataka o ličnosti.

Prilikom kreiranja Korisničkog naloga na našem sajtu ili prikupljanja podatka po osnovu saglasnosti, podaci o ličnosti će se obrađivati sve do momenta brisanja korisničkog profila odnosno povlačenja date saglasnosti. Pri čemu opoziv saglasnosti ne utiče na dopuštenost obrade koja je vršena na osnovu saglasnosti pre opoziva.

Podaci, prikupljeni na osnovu saglasnosti, biće obrisani i pre povlačenja saglasnosti, ako je ostvarena svrha za koju smo prikupljali podatke.

Kada je osnov prikupljanja podataka zaključenje i izvršenje ugovora, podatke o realizovanim kupovinama i kupcima čuvamo koliko je to predviđeno poreskim propisima i propisima koji regulišu ugovor o prodaji. (npr. podaci o uloženim reklamacijama se čuvaju koliko je to propisano Zakonom o zaštiti potrošača).

Nakon isteka predviđenih rokova, odnosno nakon povlačenja saglasnosti, svi podaci će biti obrisani.

5. Bezbednosne mere na www.vojvodjanskimotivi.rs

Na našem sajtu su implementirani različiti hardverski i softverski sistemi (serveri na kojima se nalaze podaci su fizičko-tehnički obezbeđeni i postoje razne vrste antivirusne zaštite), mehanizmi (enkriptovanje podataka – sajt poseduje SSL sertifikat) i pravila/politike lozinki na ličnim profilima. Takođe, podacima o ličnosti dozvoljen je pristup samo ovlašćenim licima tj. samo onim licima kojima su isti neophodni za ispunjenje svrhe za koju su podaci o ličnosti prikupljeni a sve u cilju podizanja bezbednosnih mera na viši nivo. Pored navedenog udruženje Vojvođanski motivi prilikom registracije traži apsolutni minimum podataka pri kreiranju profila: Ime i Prezime, E-mail adresa. Svi ostali podaci (samo neophodni) se ostavljaju tek pri online realizaciji kupovine kako je i navedeno u tački 2.1 ove Politike privatnosti. Udruženje Vojvođanski motivi uvek prate i unapređuju bezbednosne mere, radi sprečavanja neovlašćenog pristupa, gubitka ili unišenja podataka o ličnosti.

6. Prava lica u vezi sa obradom podataka o ličnosti?

Od nas u bilo kom trenutku možete zatražiti sledeće:
1. Da Vam omogućimo pristup Vašim ličnim podacima,
2. Da dobijete potvrdu da li obrađujemo Vaše podatke o ličnosti,
3. Da odgovorimo za koje svrhe se koriste Vaši podaci,
4. Da znate kategorije Vaših ličnih podataka koje čuvamo,
5. Da znate kategorije trećih strana sa kojima se Vaši lični podaci dele,
6. Da znate period tokom kog zadržavamo podatke,
7. Da zatražite ispravku Vaših podataka o ličnosti u slučaju greške,
8. Da zahtevate prekid ili ograničenje obrade Vaših podataka o ličnosti,
9. Da zatražite prenos podataka o ličnosti kod drugog pružaoca usluge,
10. Da zatražite brisanje Vaših podataka o ličnosti.

Sva Vaša prava možete ostvariti ako kontaktirate naše lice za zaštitu podataka o ličnosti putem e-mail adrese: info@vojvodjanskimotivi.rs

Napomena: Registrovanim korisnicima sajta www.vojvodjanskimotivi.rs se pruža mogućnost da u svakom momentu samostalno izvrše izmenu/dopunu svojih podataka o ličnosti (na svom profilu).

7. Nadležni organ za zaštitu podataka o ličnosti u Republici Srbiji

Nadležni organ za zaštitu podataka o ličnosti u Republici Srbiji je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije. Organu se možete obratiti na adresi Bulevar kralja Aleksandra 15, 11000 Beograd, Republika Srbija, mejlom na office@poverenik.rs ili telefonom na +381 11 3408 900.

8. Stupanje na snagu i izmene Politike privatnosti

Ova Politika privatnosti stupa na snagu dana 15.11.2020.godine. Preporuka je da se kupci redovno informišu o izmenama i dopunama Politike privatnosti na našem sajtu.

Politika privatnosti može biti izmenjena ili dopunjena zavisno od promena u poslovanju sajta www.vojvodjanskimotivi.rs kao i promena zakonskih okvira ili na zahtev nadležnog organa (Poverenika za zaštitu informaciju od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti).